Zonneboilers zijn innovatieve systemen die zonne-energie gebruiken om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Ze maken gebruik van zonnecollectoren, meestal op het dak van een huis geïnstalleerd, om zonlicht te absorberen en warmte te genereren. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan een opslagtank waar het water wordt verwarmd voor gebruik in de keuken, badkamer en voor andere toepassingen.

Een typische zonneboiler bestaat uit drie hoofdcomponenten: de zonnecollectoren, de opslagtank en het regelsysteem. De zonnecollectoren bestaan meestal uit zwarte absorberplaten die zonlicht absorberen en omzetten in warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan een vloeistof, meestal een mengsel van water en antivriesmiddel, dat door de collectoren stroomt.

De opslagtank fungeert als een warmteopslagreservoir, waar het verwarmde water wordt opgeslagen totdat het nodig is in het huishouden. Deze tanks zijn goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren en zijn meestal voorzien van een back-upsysteem, zoals een elektrische verwarmingselement, voor dagen met weinig zonlicht.

Het regelsysteem regelt de circulatie van het verwarmingsmedium tussen de zonnecollectoren en de opslagtank. Het zorgt ervoor dat het systeem efficiënt werkt door de temperatuur van de opslagtank te bewaken en te regelen.

Een van de belangrijkste voordelen van zonneboilers is dat ze hernieuwbare energiebronnen gebruiken, waardoor ze milieuvriendelijk zijn en de CO2-uitstoot verminderen in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen. Bovendien kunnen ze helpen om de energiekosten op lange termijn te verlagen, aangezien zonlicht gratis en overvloedig beschikbaar is.

Hoewel de initiële kosten voor de installatie van een zonneboiler hoger kunnen zijn dan die van conventionele systemen, kunnen ze op de lange termijn kostenbesparend zijn, vooral als gevolg van lagere energierekeningen en mogelijke subsidies of belastingvoordelen voor hernieuwbare energie-installaties.

Al met al bieden zonneboilers een duurzaam en efficiënt alternatief voor conventionele verwarmingssystemen, waardoor huishoudens kunnen profiteren van schone energie en kostenbesparingen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Voor 1 van onze klanten hebben we een zonneboiler met zonnecollectoren en pellet kachel mogen plaatsen.
Zie hier naast/onder voor verdere uitleg.

Ben jij er klaar voor?

Als technicus in hart en nieren volgt SUN-TAG de ontwikkelingen rondom duurzame energie op de voet. Zo kunnen wij onze klanten advies op maat geven over diverse warmtesystemen, want elk pand en elke situatie is anders. Alles wordt voor u geregeld van A tot Z. We ’coachen’ onze klanten zo goed mogelijk, of het nu gaat om zonnecollectoren, een warmtepomp of cv. Daarbij hanteren we een goede prijs-kwaliteitsverhouding.  Voor onze klanten met mijnbouwschade hebben wij aantrekkelijke pakketten.